آشنایی با صنایع دستی مشهد

هنگام سفر به مشهد مقدس از صنایع دستی این شهر قافل نشوید، سفر به مشهد هم زیارت می باشد و هم سیاحت، مشهد قطب صنایع دستی کشور نیز هست. صنایع دستی مشهد از سوغاتی های مشهوریست که در هنگام سفر به مشهد، هنگام گشت و گذار در مراکز خرید بزرگ مشهد می توان دید.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

برای تزيین پوستین نیز از هنر سوزن‌دوزی و با رنگ‌آمیزی استفاده می‌کردند

پوستین‌دوزی : 

در زمره صنایع دستی مشهد پوستین‌دوزی و ايفاي نقش‌اندازی روی آن از اهمیت و جایگاه بهره‌مند می باشد. بنابر شواهد فن پرورش و نمک زدن، تراش و خورش دادن و حاضرکردن پوست برای جلیقه، پوستین و زیرانداز، دارای زمینه هزار ساله و یا بیشتر می‌باشد. پیش از این بسیاری از پوستین‌دوزها در محله نوغان گردهم می‌آمدند که اصلیت آنها کابلی و در مشهد متوطن گردیده بودند، شیوه کار آنان بدین ترتیب ابتدا می‌شد، ابتدا پوست تازه گوسفندان پر پشم را به دباغخانه می‌برند، پشت پوستها را با نمک و آرد جو آش می‌دادند، کارد می‌کشیدند، رنگ می‌زدند و در خورشید می‌گستراندند تا به صورت چرم نرم و زرد رنگی درآیند، آنگاه آن را اصلاح کرده و مشابه خیاط‌ها برای تهیه انواع پوستین آن را برش می‌دادند و با سوزن به هم می‌دوختند، برای تزيین پوستین نیز از هنر سوزن‌دوزی و با رنگ‌آمیزی استفاده می‌کردند و امروزه پوستین‌دوزی از هنرهای مردم شاندیز محسوب می‌شود که در کنار کار کشاورزی و دامپروری به این شغل نیز روی آورده‌اند و به تولید انواع سجاده، پادری، دایره‌های کفشی، دستکش و غیره اشتغال دارند.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

استفاده از پشم های مرغوب، رنگهای گیاهی از شایستگی های برجسته قالی مشهد می باشد

قالی مشهد :

هرچند نمیتوان زمان دقیقی را در خصوص ابتدا قالیبافی در استان خراسان رضوی، تخمین زد با این حال می توان ادعا کرد قالی بافی در مشهد حدود پنج سده قدمت دارد. از مهم ترین مراکز قالی بافی استان خراسان رضوی مشهد ، کاشمر ، نیشابور، سبزوار را می‌توان نام برد. زیبا ترین و باکیفیت ترین قالی های دستبافت را می توانید در مشهد ببینید و آن را بعنوان یک یادگاری گرانبها و زیبا خریداری کنید. استفاده از پشم های مرغوب ، رنگهای گیاهی و… از شایستگی های برجسته قالی مشهد می باشد.

گلیم‌بافی:

پیشینه این هنر به زمان تاریخی و قبل از اسلام می‌رسد اما در طول زمان اسلامی ذوق و سلیقه کویرنشینان، روستاییان و بومیان سبب بروز خلاقیت‌های هنری و شکوفایی آن با الهام از طبیعت پیرامون بود که امروزه زنان روستایی اوقاتی از زندگی روزمره خود را به بافت گلیم اختصاص می‌دهند. گلیم‌ها دارای نقوش گوناگون حیوانی و طرح‌ریز‌های هنری می باشد که از انواع آن می‌توان به گلیم سوماک و گلیم سوزنی اشاره کرد.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

سنگ تراشی مشهد

سنگ تراشی :

سنگ تراشی، هر کاره تراشی و قلم زنی از سریال هنرهایی هستند که ۱۴ قرن قدمت دارند. از این هنر میتوان در ساخت اشیا و وسیله آلات زینتی استفاده کرد که طرفداران بسیاری دارد. دیگ‌های سنگی هرکاره نیز مشتریان عرب زیادی دارد که آنرا به عنوان سوغات میخرند.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

نمد مالی بینهایت سخت و تحمل فرساست

نمد بافی:

نمد از پشم گوسفند تهیه می شود. درست کردن نمد به این شکل می باشد که پشم را بعد از پاکیزه کردن و رنگرزی، حلاجی می کنند و به کمک دست و پا روی زمین می غلطانند به این مرحله نمد مالی گفته میشود که بینهایت سخت و تحمل فرساست و در حین کار کف و صابون هم افزایش می کنند، در نهایت پشم بصورت نمد در می آید.

پیشنهادی:  همه چیز درباره سازهای بادی

گردشگرانی که به تفریحگاه های اطراف مشهد می روند از جمله طرقبه و شاندیز می توانند نمدها را به شکل کلاه، لباس و زیرانداز در فروشگاه های عرضه سوغات و صنایع دستی ببینند.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

از جمله مصنوعات دستی در مشهد سماورسازی می باشد که تولیدات آن بینهایت معروف می‌باشد

سماورسازی مشهد :

سماور یک واژه روسی به معنی خودجوش می باشد. در دوران صفویه قهوه داخل ایران شد و در ابتدا احیاناً از سماور برای تهیه قهوه استفاده می‌گردید اما بعدها وسیله‌ای برای تهیه چای بود. بنابر شواهد در قرن هجدهم میلادی از ایران و خاورمیانه به روسیه داخل شد و مردم آن را به یک کالای هنری تبدیل کردند. برای اولین بار سماور در دوران سلطنت شاهرخ نوه نادرشاه افشار از روسیه داخل ایران شد و تا دوران قاجار نیز وارداتی بود. بعدها صنعت سماورسازی در شهرها و روستا و در میان عشایر رونق گرفت و دواتگران از آن پس انواع سماور و وسایل مربوط به آن از جمله جام، لگنچه و پارچ می‌ساختند. از جمله مصنوعات دستی در مشهد مقدس سماورسازی می باشد که تولیدات آن بینهایت معروف می‌باشد. این سماورها با ايفاي نقش و نگار آراسته گردیده و گاهاً با ورشو آبکاری می‌شود.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

طرقبه در زمینه بافت سبد محبوبیت دارد

ارغوان بافی:

ارغوان درختچه ای خودرو می باشد که در دره های مایان طرقبه رشد می کند. برداشت ترکه های آن از اواسط بهار تا اواخر پاییز ادامه دارد. هنرمندان بافنده این ترکه ها را بصورت تار و پود در هم می بافند و هنری به نام ارغوان بافی خلق می کنند.

پیشنهادی:  فرش دستباف و انواع آن

ارغوان بافی به این گونه می باشد که پس از جمع آوری، ابتدا ترکه ها در محیطی خیس و مرطوب گذاشته شده و سپس به شکل سبد و کالاهای تزئینی بافته می شوند.

طرقبه در زمینه بافت سبد محبوبیت دارد. این سبدها کاربردهای زیادی دارند مشابه سبد میوه، گل، خرید و سبد های آبکش میوه، برنج و … . برای تهیه این سبدهای ارغوانی رنگ می توانید به بازار صنایع دستی طرقبه و شاندیز بروید.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

زیورآلات فیروزه یکی از بهترین سوغاتی های مشهد می باشد

فیروزه تراشی مشهد :

همانطور که می دانید معروفترین معدن های فیروزه در استان خراسان واقع شده  و مشهد یکی از مهمترین مراکز تراش فیروزه در دنیاست. فیروزه سالها و قرن هاست که به دلیل جذابیت و خواص بینهایت زیاد در میان مردم از معروفیت خاصی بهره‌مند می باشد. در طول سفر به مشهد، زیبا ترین و خوش تراش ترین سنگ های فیروزه را می توانید پیدا کنید، گردنبند، انگشتر، دستبند و یا گوشواره های فیروزه یکی از بهترین سوغاتی های مشهد می باشد که می توانید در مراکز خرید مشهد، به خصوص در بازار رضای مشهد پیدا کنید. زیبایی زیورآلات فیروزه مشهد شما را قطعا تحیر زده خواهد کرد.

%name آشنایی با صنایع دستی مشهد

اینه کاری

آینه‌کاری :

آینه برای اولین بار در تزئین بنای دیوان‌منزل شاه‌تهماسب صفوی در قزوین به کار گرفته‌شده و یکی از آرایه‌های معماری دوران اسلامی به شمار می‌رود. آینه‌کاری ازجمله هنرهایی می باشد که به دلیل مذهبی بودن شهر مشهد و وجود اماکن متبرکه در این منطقه رواج دارد.

 

منبع: بیتوته

 

مطلب پیشنهادی

آشنایی با هنر گچمه بافی

گچمه‏ بافي که از صنايع دستي انحصاري کهگيلويه و بويراحمد میباشد، هنري مرکب از گليم …